| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
papuut
|
Wysłany: Sro Maj 14, 2008 12:21 pm Temat postu: podwojny podatek od nowego auta, jak ominac. |
|
|
Witam,
Cche kupic nowe auto z USA, teraz sie dowiedzialem ze w niemczech bede musial zaplacic podatek i potem w polsce.
Czy mozna jakos to ominac, aby nie zamrazac pieniedzy ?
Wiem ze mozna wystapic o zwrot, ale czy nie da sie prosciej.
Czy moze ktos pomoc, co ma doswiadczenie.
W US powiedziano mi ze za auto nowe jest uznane jesli ma mniej niz pol roku od rejestracji, badz mniej niz 6000 km.
Pozdrawiam i bede wdzieczny za pomoc.
Dawdi |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mad1stgen
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 1:54 pm Temat postu: |
|
|
Jedna metoda to clic docelowo w Polsce. Ja tak wlasnie robilem, T1 do Polski z Niemiec, ale niestety musialem zostawic zastaw, na ktorego zwrot czekam lada dzien.
Nie mysl ze nowe auto nieuszkodzone Niemcy ocla na podstawie zanizonego rachunku. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
papuut
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 9:44 pm Temat postu: |
|
|
moze to kretysnkie pytanie, ale co znaczy T1 i ze zostawiles kaucje?
Pozdrawiam i dzieki za pomoc |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mad1stgen
|
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 10:54 pm Temat postu: |
|
|
T1 to dokument przekazowy do innego urzedu celnego.
Kaucja jest naliczona przez pierwszy urzad celny (bremerhaven), i masz ustalony termin do ktorego musisz dopelnic obowiazek celny w Polsce. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
papuut
|
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 5:47 pm Temat postu: |
|
|
|
no niestety ten manewr nie przeszedl, w przypadku nowych aut nie zgadzaja sie na to i trzeba placic w niemczech:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
krystasz
|
Wysłany: Wto Cze 24, 2008 4:34 pm Temat postu: POdwójnie płacony VAT (w Niemczech i w POlsce) |
|
|
Jeśli auto ma mniej niż 6000km lub mniej niż 6 m-cy użytkowania (od zakupu przez I właściciela) panienka w okienku polskiego US uznaje, że auto jest nowe i trzeba zapłacić 22% VAT (druk VAT-23). Nie pomagają prośby i informacje, że przecież VAT już raz płaciliśmy w Bremerhaven. Urzędu Skarbowego to nic nie obchodzi (To pana sprawa, że pan zapłacił). Bez zapłacenia VATu nie otrzymamy druku VAT-25, który jest potrzebny aby autko zarejestrować. Tak się dziwnie składa, że setki firm w Polsce pomaga przy zakupie indywidualnym z USA i nikt dotychczas nie informował o mogących pojawić się kłopotach. A są one bankowe, sam to aktualnie przeżywam. Od nikogo żadnej rady co robić? Czy jest możliwość odwołania się od decyzji US i z jakim skutkiem? Skarb Państwa jak zwykle nabija sobie kasę dzięki naiwności swoich obywateli chcących coś taniej kupić. Wystarczył jeden wpis do Ustawy o VAT i kaska płynie szerokim strumieniem. Dlatego ostrzegam wszystkich, jeśli sprowadzacie przez Niemcy (lub inny tańszy kraj) bierzcie przekazówki lub kupujcie na np ciotkę w Niemczech a następnie odkupujcie od niej auto. Nie wiem czy jest możliwość odebrania zapłaconego w Niemczech VAT po ponownym opłaceniu go w Polsce.
Pzdr. Roman |
|
| Powrót do góry |
|
 |
9000
|
Wysłany: Wto Lip 01, 2008 4:12 pm Temat postu: |
|
|
To nie wiem w jakim urzedzie Ci tak powiezdzieli, co US to inne przepisy .
U mnie pani z okienka powiedziala, ze jezeli zaplacilem VAT w DE ich juz to nie interesuje, musze tylko zlozyc VAT24 o zwolnieniu z podatku i tyle...
Nie wspomne juz, ze UC w Wawie naliczaja sobie akcyze jak chca... DNO!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
krystasz
|
Wysłany: Nie Lip 06, 2008 9:25 pm Temat postu: |
|
|
Sprawę załatwiam w Warszawie w US Ursynowie. Musiałem ponownie zapłacić VAT, będę się oczywiście odwoływał ale urzędniczka uśmiała się z mojego zapewnienia o odwołąniu.
Jeśli ktoś wie co mogę w tej kwestii zrobić proszę o radę.
Roman |
|
| Powrót do góry |
|
 |
PawelZ Site Admin

|
Wysłany: Pią Lip 18, 2008 10:44 am Temat postu: |
|
|
Teraz jest możliwa tylko procedura ZWROTU VAT NIEMIECKIEGO. W Polsce już Pan nic nie zrobi. Proszę zgłosić się do jakiejkolwiek firmy odzyskującej podatki w DE - oni dla Pana załatwią tą sprawę. _________________ Serdecznie pozdrawiam
PZ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mmbednar
|
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 10:44 am Temat postu: Kaucja w Bremerhaven |
|
|
|
mad1stgen, mam pytanie ile się zwykle czeka na zwrot kaucji zapłaconej w Bremerhaven? Ja już czekam 2 miesiące i nie wiem czy zapomnieli czy co? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mad1stgen
|
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 1:01 pm Temat postu: |
|
|
Ja czekalem 5 tygodni po dopelnienia T1 w Polsce.
Musialem sie dopominac, wyslalem oficjalny fax do nich, i zadzwonilem pare dni pozniej aby potwierdzic otrzymanie. Wtedy juz zajelo to max 2 dni. Cala sprawa odbywala sie po angielsku, i z bankiem w USA, wiec moze to troche utrudnilo, albo tez usprawnilo. _________________ Motor City Trading |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mmbednar
|
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 1:02 pm Temat postu: |
|
|
|
A posiadasz może numer telefonu do urzędu celnego w Bremerhaven? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
9000
|
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 1:07 pm Temat postu: |
|
|
|
Tel. +49 471 9842 0 centrala |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mad1stgen
|
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 1:17 pm Temat postu: |
|
|
Hauptzollamt Bremen -Zollamt Bremerhaven-
Franziusstraße 1
27568 Bremerhaven
Telefon: 0471/9842-0
Telefax: 0471/9842-210
Dzwon na +49-471-98420
Musisz rozmawiac z Mr. Gark ... musisz znac dokladna kwote Twojego Barsichereit, oczywiscie Nazwisko na applikacji, i wtedy moze cos ustalisz. Oni nie mowia po polsku, no i udaja ze nie mowia po angielsku, ale po paru minutach ciszy sobie nagle przypominaja  _________________ Motor City Trading |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mmbednar
|
Wysłany: Pią Paź 24, 2008 1:52 pm Temat postu: |
|
|
Serdeczne dzięki Mam nadzieję że uda się załatwić coś konkretnego. |
|
| Powrót do góry |