. .
Mienie przesiedleńcze.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum UsaAutoSystem Strona Główna -> Dyskusje i pytania.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Luiza1003

PostWysłany: Nie Maj 04, 2008 11:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Prosze o pomoc w "rozszyfrowaniu" mienia przesiedlenczego w mojej sytuacji, ktora przedstawia sie nastepujaco:

Wlasnie przeprowadzilam sie do PL po kilku latach, auto jest juz w drodze i odbieram go w Gdyni w polowie maja.
- Czy przed odebraniem auta mam sie zglosic w UC i "zalozyc" mienie przesiedlencze, czy moze takie rzeczy zalatwia sie po odbiorze auta?
- Jaka jest oficjalna procedura, bo nie do konca wiem, co mam zrobic przed odbiorem auta.

Chcialabym tez za jakies 4 miesiace wrocic do US i kupic jeszcze jedno auto, zarejestrowac je tam, wykupic ubezpieczenie i po 6 miesiacach je sprowadzic (chce, zeby sprowadzenie tego 2-giego auta zamknelo sie w 12 miesiacach od momentu zalozenia mienia)
- Czy to ma sens i czy nie podpadnie w zaden sposob w UC?
- Czy moge je wyslac np 5.5 miesiaca po kupnie i pozwolic, zeby 6 miesiecy zakonczylo sie podczas transportu?

Jezeli zdecyduje sie oclic 1-sze auto, ktore jest juz w drodze:
- W jaki sposob UC ustala wartosc auta, na podstawie ktorej oblicza sie clo? (wiem, ze wartos jest podwyzszona o koszta transportu, interesuje mnie jednak, w jaki sposob wyceniaja auto, bo nie wiem, na co sie ewentualnie przygotowac)

Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za odp.

k
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mike

PostWysłany: Nie Maj 04, 2008 11:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piotras napisał:
a celnicy moga sie przyczepic, ze samochod niebyl uzywan przeze mnie przez okres potrzebny do wyslania na mienie.
Czy to prawda?
I co robic?!
pozdrawiam, hej

Nie pojdzie. Auto UZYWANY prez 6 miesiacy za granicy. sorry
Powrót do góry
mike

PostWysłany: Nie Maj 04, 2008 11:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Luiza1003 napisał:
Witam,

Prosze o pomoc w "rozszyfrowaniu" mienia przesiedlenczego w mojej sytuacji, ktora przedstawia sie nastepujaco:

k

Odpowiedzi do wszytkich pytan sa w tym forum.
Powrót do góry
Piotras

PostWysłany: Pon Maj 05, 2008 6:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MIKE,
"Nie pojdzie", czy masz na mysli, ze bede musial zaplacic clo itd.?
Jezeli tak to powiedz mi jeszcze czym celnicy beda sie kierowac? Jak stwierdza, ze przez ostatnie (powiedzmy) 2 miesiace bylem juz w Polsce, a auto czekalo w USA, az uplynie termin 6 misiecy i wtedy zostalo wyslane? Jak mi udowodnia, ze rzeczywiscie nie bylem w USA, a bylem w Polsce? Jezeli to kwestja rachunkow to oczywiscie da sie to zalatwic, a zameldowac sie zawsze moge zaraz po wyslaniu samochodu. Czy jest jeszcze jakis szczegol jakiego nie widze?
Czekam na Odp. Smile
hej
Powrót do góry
Piotras

PostWysłany: Pon Maj 05, 2008 6:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Luiza, od razu mowie, ze nie znam odpowiedzi na Twoje pytania, ale jestes osoba, ktora ma cala procedure odebrania auta przed soba; Jezeli nie mialabys nic przeciwko, zeby napisac mi jak wyglada odebranie auta bylbym Ci bardzo wdzieczny. Ja wysle samochod dopiero niedlugo, ale chcialbym byc przygotowany na to co mnie moze czakac w takich celniczych sprawach. Wlacznie z oplatami, na co celnicy zwracaja uwage, rejestracja, itd. Moj mail pieetka@gmail.com
Bede czakal Smile
hej
Powrót do góry
mike

PostWysłany: Pon Maj 05, 2008 10:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piotras napisał:
MIKE,
"Nie pojdzie", czy masz na mysli, ze bede musial zaplacic clo itd.?
Jezeli tak to powiedz mi jeszcze czym celnicy beda sie kierowac?
Jak stwierdza, ze przez ostatnie (powiedzmy) 2 miesiace bylem juz w Polsce, a auto czekalo w USA, az uplynie termin 6 misiecy i wtedy zostalo wyslane?
Jak mi udowodnia, ze rzeczywiscie nie bylem w USA, a bylem w Polsce?
Jezeli to kwestja rachunkow to oczywiscie da sie to zalatwic, a zameldowac sie zawsze moge zaraz po wyslaniu samochodu. Czy jest jeszcze jakis szczegol jakiego nie widze?
Czekam na Odp. Smile
hej

Hmm... to jest tak. Samochod musi koniecznie byc zarejestrowany na Pana co najmnie 6 miesiacy i byc w kraju. I Pan musi udowdnic pobyt kazdy miesiac prez caly rok,najlepiej prez paystubs i twoj W-2. To nie moga byc tylko rachunki na komurke czy cos. Z tego co teraz rozumiem, wyglada jak Pan spelnia warunkow mienie.

Prosze przeczytac calkowicie:

http://www.mf.gov.pl/dokument_wai.php?const=2&dzial=529&id=47202
http://www.mf.gov.pl/dokument_wai.php?const=2&dzial=525&id=47197

Ja bym sugerowal zadzwonic do Glowny Izby Celnej, oni naprawde moga ci dobrze wyjasnoc. Wytlumacz czy osobiscie musisz byc 'przy aucie' zeby spelniac warunkow do mienia.. bo n.p.prosze pamietac ze sam transport trwa 5-6 tygodni.
Powrót do góry
wojtasm

PostWysłany: Wto Cze 03, 2008 10:05 pm    Temat postu: motor z usa Odpowiedz z cytatem

Może ktos pomoze w takiej sytuacji.
Przez 4 lata byłem w USA (mam paszprot USA) i wróciłem 1,5 roku temu.
Przez cały czas pobytu w USA byłem zameldowany w Polsce.
3 tygodnie temu byłem w USA, kupiłem motorek,zarejestrowałem,ubezpieczyłem,szwagier za 6 miesięcy go wyśle.
W Polsce od półtora roku mam zarejestrowaną działalnosc gospodarczą.
Czy moge go sprowadzic na mienie?
Z dokumentów mam
- incometax również za ostatni rok,
- wyciągi z banku od maja ( wtedy byłem w usa i założyłem konto)
- mogę ewentualnie załatwic jakieś rachunki za wynajem mieszkania
Co z tym zrobic, co jeszcze byłoby potrzebne żeby zaoszczędzic troche grosza?
Jeśli ktoś może pomóc.
Powrót do góry
mrowek7

PostWysłany: Wto Sie 05, 2008 7:49 am    Temat postu: auto na amerykanskich blachach Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich, na poczatku chciałbym podziękować za wszystkie posty sa napewno pomocne, jednak mam jedno pytanie, czy jezeli nie mam auta przez 6 miesiecy zarejerstrowanego to jest mozliosc poprostu kupienia w stanach sprowadzenia oczywiscie wczesniej ubezpieczenia w stanach i jezdzenia na amerykanskich blachach, i placic ubezpieczenie w stanach co roku. Nie wiem czy ktos moze juz takie cos zrobil czy istanieje wogole taka mozliwosc, jezeli tak to jakie dokumenty trzeba miec i jak to wytlumaczyc w dniu odbioru auta z port, i jak wyglada ubezpieczenie go wtedy w polsce?? byłbym bardzo wdzieczny za odpowiedzi .
Z poważaniem Mrowek7
Powrót do góry
radru75

PostWysłany: Pon Sie 18, 2008 3:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesc -moje pytanie dotyczy potwierdzenia zakończenia pobytu w Usa przy sprowadzeniu samochodu na mienie.Czy taki dokument jest potrzebny i kto go wystawia.Na jednym z forum przeczytałem ze celnicy nie wymagają takiego dokumentu.Proszę o odpowiedz.dzięki
Powrót do góry
jtomas

PostWysłany: Czw Sie 28, 2008 4:57 pm    Temat postu: GREEN CARD - Auto na mienie Odpowiedz z cytatem

Witam,
Czy mieszkajac w USA od 3 lat (zielona karta) moge wyslac auto do PL na mienie nie przeprowadzajac sie spowrotem do PL? Chcialbym miec w PL auto, kt zarejestrowane bedzie na mnie i bede nim jezdzil podczas pobytu w PL (czyli nadal mieszkalbym w USA).
Czy musze spowrotem zameldowac sie w PL, czy moge miec to auto w PL na czas "wakacji".
I 2gie pytanie - czy moge przewiesc auto, kt jeszcze splacam (kredty na 5 lat), czy z chwila wywozu do PL musze go w calosci splacic.
Z gory dziekuje za odpowiedz!
Q.
Powrót do góry
Dzeryb

PostWysłany: Sob Sie 30, 2008 9:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam mialem te same pytanie co pan ^ . Bylem w celnym i dowiedziałem się ze nie trzeba przeprowadzić sie do Polski po zadeklarowaniu mienia przesiedleńczego z USA. Jednak Celnik zaskoczył mnie troche wspominajac coś " ZE MOGE NA MIENIE PRZESIEDLEŃCZE WYSLAC NAWET DWA SAMOCHODY LUB WIECEJ CZY TO PRAWDA Smile"
Powrót do góry
legoland

PostWysłany: Pon Paź 13, 2008 11:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzien Dobry!!
Mam pytanie ( zreszta jak wszyscy)
Mieszkam z mezem w stanach 3 lata na wizie ktora wkrotce sie konczy...
Chcemy przenies rzeczy i auto na "mienie"
Chcemy jechac wlsciwie do Angli (tam mamy rodzine)
Kiedys moze wrocic do Polski, ale jak na razie chcemu uzywac to auto jak bedziemy na wizycie.....w koncu w angli jest ruch lewo stronny.
To tak krotki opis.
Pytania:Czy musze sie zameldowac w polsce? (samochod jest na mnie) Jak zamelduje sie to prawdopodobnie na adres rodzicow, jak mam udowodnic, ze mieszkam w polsce? Rachunek tele. komorkowego? (rodzice placa wszystkie rachunki)
Wogole...jak auto przewieziemy do Polski...i co dalej?

Z gory dziekuje...
Powrót do góry
kingaf72

PostWysłany: Czw Paź 23, 2008 3:45 pm    Temat postu: mienie przesiedlencze-clo? Odpowiedz z cytatem

Szukam odpowiedzi!
WYSLALAM AUTO NA MIENIE DO POLSKI ALE ODBIERALAM W BREMERHAVEN,TAM MUSIALAM ZAPLACIC DEPOZYT W WYSOKOSCI CLA PO ZGLOSZENIU AUTA W POLSCE PRZEFAKSOWALAM DOKUMENTY DO BIURA W NIEMCZECH,RAZEM Z MOIMI DANYMI DOTYCZACYMI KONTA NA KTORE POWINIEN BYC ZWROCONY DEPOZYT.OD TAMTEJ PORY PROBUJE SIE Z NIMI SKONTAKTOWAC ALE NIKT NIE ODBIERA MOICH TELEFONOW!cZY JEST JAKAS METODA NA DOTARCIE DO GLOWNEGO URZEDU CELNEGO W NIEMCZECH KTORY MOZE MI POMOC ODZYSKAC PIENIADZE?JA MUSIALAM JESZCZE WROCIC DO USA WIEC NIE MOGE TAM POJECHAC OSOBISCIE!
Powrót do góry
krisco1

PostWysłany: Pon Paź 27, 2008 10:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy stan licznika jest obojetny przy sprowadzaniu na mienie?
czy stan licznika(np 3000mil) moze wplynac na szybsze wyslanie do polski?
Powrót do góry
janobr

PostWysłany: Nie Lis 09, 2008 7:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam takie bardzo podstawowe pytanie, popiewsze czy trzeba byc obywatelem zeby skorzystac z mienia przesiedlenczego czy wystarczy zielona karta ( karta stalego rezydenta ) i czy tylko raz mozna skorzystac z mienia czy mozna wiecej, Z gory dziekuja za odpowiedzi Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum UsaAutoSystem Strona Główna -> Dyskusje i pytania. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

Skocz do: