|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
jerry08
|
Wysłany: Pią Mar 14, 2008 9:50 am Temat postu: |
|
|
| PawelZ napisał: | | aniula75 napisał: | Witam,
Mam zapytanko, moja siostra chcialaby sprzedac swoj samochod mieszka w usa od kilkunastu lat, ja bylabym zainteresowana, zeby odkupic jej samochod, siostra moglaby go wziasc na mienie, moje pytanko to jakie sa warunki, aby mogla przeslac samochod? czy moglabym ja odebrac samochod?czy musi byc w Polsce moja siostra?  |
Ni enie musi być przy cleniu. Pani może być w zastępstwie, jednak musi mieć Pani potwierdzone notarialnie, że siostra chcę zamieszkać w Poslce na stałe i że Panią upoważnia do odbioru auta z portu. |
A jak wyglada sprawa z użytkowaniem samochodu. Moze nim jeździć inna osoba niż ta która sprowadza na mienie oraz czy wymagana jest jakaś konkretna data kiedy osoba sprowadzająca na mienie chce zamieszkać w Polsce na stałe? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bikebert
|
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 8:17 pm Temat postu: |
|
|
| PawelZ napisał: | | Mychu napisał: | | Czy jest mozliwosc sprowadzenia auta na amerykanskich tablicach, uzywania go w Polsce na tych tablicach (po wykupieniu jakiegos dodatkowego ubezpieczenia oczywiscie) i gdy minie pol roku, zgloszenie sie do UC w celu wszczecia procedury przejecia na mienie przesiedlencze? |
Powiem szczerze że to oryginalny pomysł i myslę że tak to jest możliwe.
Przepisy bowiem nie mówią nic o tym że auto ma być użytkowane w USA a tylko zarejestrowane przez okres pół roku.
Natomiast Pan mógł przyjechać do Polski turystycznie a później stwierdzić ze chce Pan jednak zostać.
Myślę że nei będzie miał Pan problemów. |
Ja jednak sądzę, że problem będzie.
Mianowicie, obecnie obowiązujące postanowienia rozdziału I rozporządzenia Rady (EWG) Nr 918/83 z dnia 28 marca 1983 r., ustanawiającego wspólnotowy system zwolnień celnych w artykule 3 stanowią:
"Zwolnienie ograniczone jest do mienia osobistego, które:
a) z wyjątkiem szczególnie uzasadnionych okoliczności, pozostawało
w posiadaniu oraz, w przypadku towarów nie przeznaczonych do
konsumpcji, było używane przez osobę zainteresowaną w jej
poprzednim miejscu zamieszkania przez co najmniej sześć miesięcy
przed datą, w której osoba zainteresowana przestała na stałe zamieszkiwać w państwie trzecim, który opuściła."
Zatem samochód, lub inne mienie, musi być używane przez daną osobę nie tylko 6 miesięcy, ale też w jej poprzednim miejscu zamieszkania!
Jakiekolwiek dalsze wątpliwości w tej sprawie rozwiewa art. 9 ust. 2:
"Zwolnienie z należności celnych mienia osobistego, o którym
mowa w ust. 1 udzielane jest zgodnie z warunkami określonymi
w art. 2–7, przyjmując, że:
a) okresy, ustalone w art. 3 lit. a) i w pierwszym akapicie art. 6 liczy
się począwszy od daty, kiedy mienie osobiste zostaje wprowadzone
na obszar celny Wspólnoty."
Podsumowując, samochód musi być używany w USA conajmniej 6 miesięcy. W momencie gdy kontener z samochodem pojawia sie w Polsce [obszar celny Wspólnoty] okres jego "używania" poza granicami kraju jest zakończony.
Suma sumarum, sprowadzenie auta na amerykańskich tablicach rejestracyjnych nie przedluża okresu jego używania, i.e. cło i akcyza będą obowiązywały. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pls
|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 5:35 pm Temat postu: |
|
|
|
Witam, a jak wyglada sprawa mienia i auta wziętego na kredyt? Mianowicie jestem w USA od ponad 2 lat, i mam auto od miesiąca które jeszcze spłacam(więc title jest na kredytodawce).Czy taki samochód po 6 miesiącach zakładając ,że go do tego czasu spłace i dostane title bede mógł sprowadzić na mienie? Z góry dziękuję za pomoc! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bikebert
|
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 6:10 pm Temat postu: |
|
|
| pls napisał: | | Witam, a jak wyglada sprawa mienia i auta wziętego na kredyt? Mianowicie jestem w USA od ponad 2 lat, i mam auto od miesiąca które jeszcze spłacam(więc title jest na kredytodawce).Czy taki samochód po 6 miesiącach zakładając ,że go do tego czasu spłace i dostane title bede mógł sprowadzić na mienie? Z góry dziękuję za pomoc! |
tak, będziesz mógł sprowadzić auto na mienie. 6 miesięcy liczy się od czasu zarejestrowania auta na nazwisko kredytobiorcy [mniemam, że auto jest zarejestrowane na Twoje imię]. to, że bank ma "title" o niczym tutaj nie przesądza... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pls
|
Wysłany: Nie Mar 23, 2008 3:16 pm Temat postu: |
|
|
Super, no to teraz pozostaje liczyc na opieszałość naszych posłów z uchwalaniem tej wspaniałęj ustawy o homologacji  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
oliwer78
|
Wysłany: Sob Mar 29, 2008 6:34 am Temat postu: |
|
|
Dobry Wieczor Wszystkim Forumowiczom.
Na wstepie dzieki za forum takie jak to. Sporo rzeczy mi sie wyjasnilo po krotkiej lekturze.
Moj przypadek bardzo przypomina juz opisane, ale dla upewnienia opisze o co mi chodzi i poprosze o potwierdzenie:
Aktualnie mieszkam w USA od 4 lat, glownie na wizie "biznesowej" H1B. Zielona karte bede mial w przyszlym miesiacu.
Mam samochod w Polsce, ale chce go wymienic na nowszy a glownie sprawniejszy. Przywoizlbym go na mienie przesiedlencze, bo zgodnie z info stad zaczerpnieta mam takie prawo.
Powiedzmy, ze zakupie tu samochod za ok. 10tys $, zarejestruje na okres 6 misiecy i sprowadze do Polski. (Mam staly zameldunek w Polsce). Ide do urzedu celnego i omawiam cala sytuacje i dostaje stek papierow do zalatwienia. Param sie rejestracja, inspekcjia i Bog wie czym jeszcze. Rejastruje na siebie w Polsce i mam rok czsu. Sprawa czysta. (pomijam, ze nie trafi mnie homologacja czy inne ustrojstwo).
Ale.... i tu pytanie. Czy bede mogl to zrobic ponownie zalozmy za 2 lata?
Zakladam, ze caly czas przebywam w USA. Czy musze sie za kazdym razem meldowac w Polsce a po jakims czasie wymeldowywac?
Pozdraiwam i z gory dzieki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dwwasyl
|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 6:41 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Mam pytanie. Moj kolega jest na wizie J-1 (staż) na 18 m-cy. Był tam 7 m-cy potem 4 w PL i teraz znow pojechal na 7 m-cy. Czy uda sie na mienie przesiedlencze sprowadzi auto, jesli teraz by kupil i zarejstrowal. NIgdzie nie byl wyrejestrowany. Wyjazd i powrot jest odnotowany w paszporcie. Prosze o poradę. No bo wymóg 6 m-cy zarejestrowanego auta będzie spełniony. Tylko c z tym orcznym NIEPRERWANYM pobytem |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Piotras
|
Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 6:28 pm Temat postu: |
|
|
Witam i od razu sie zapytam:)
Kupilem auto w USA 29 lutego,08. Ale na akcie wlasosci (title) jest data 2 kwietnia, bo dopiero wtedy bank, ktory finansowal samochod wystapil o "title". Oczywicie na dowodzie rejestracyjnym jest data zakupu czyli 29 luty, a mi chodzi o jak najszybsze sprowadzenie samochodu. No i oczywiscie moje pytanie brzmi kiedy moge sprowadzic samochod?
Z wczesniejszych postow wyczytalem juz, ze na "titlu" moze byc bank, czyli kredytodawca. Ale czy jest sens po splaceniu samochodu staranie sie o nowy "title" skoro celnikom nie robi to zadnej roznicy?
Dzieki za odpowiedz
hej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bikebert
|
Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 9:14 pm Temat postu: |
|
|
| oliwer78 napisał: | Dobry Wieczor Wszystkim Forumowiczom.
Na wstepie dzieki za forum takie jak to. Sporo rzeczy mi sie wyjasnilo po krotkiej lekturze.
Moj przypadek bardzo przypomina juz opisane, ale dla upewnienia opisze o co mi chodzi i poprosze o potwierdzenie:
Aktualnie mieszkam w USA od 4 lat, glownie na wizie "biznesowej" H1B. Zielona karte bede mial w przyszlym miesiacu.
Mam samochod w Polsce, ale chce go wymienic na nowszy a glownie sprawniejszy. Przywoizlbym go na mienie przesiedlencze, bo zgodnie z info stad zaczerpnieta mam takie prawo.
Powiedzmy, ze zakupie tu samochod za ok. 10tys $, zarejestruje na okres 6 misiecy i sprowadze do Polski. (Mam staly zameldunek w Polsce). Ide do urzedu celnego i omawiam cala sytuacje i dostaje stek papierow do zalatwienia. Param sie rejestracja, inspekcjia i Bog wie czym jeszcze. Rejastruje na siebie w Polsce i mam rok czsu. Sprawa czysta. (pomijam, ze nie trafi mnie homologacja czy inne ustrojstwo).
Ale.... i tu pytanie. Czy bede mogl to zrobic ponownie zalozmy za 2 lata?
Zakladam, ze caly czas przebywam w USA. Czy musze sie za kazdym razem meldowac w Polsce a po jakims czasie wymeldowywac?
Pozdraiwam i z gory dzieki. |
odpowiedz jest prosta: NIE! Prawo do zwolnienia z cla na sprowadzane samochody i inne dobra osobiste jest jednorazowe. Mozna tylko raz z niego skorzystac, bez wzgledu na meldunki, wymeldunki, etc. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bikebert
|
Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 9:19 pm Temat postu: |
|
|
| dwwasyl napisał: | Witam
Mam pytanie. Moj kolega jest na wizie J-1 (staż) na 18 m-cy. Był tam 7 m-cy potem 4 w PL i teraz znow pojechal na 7 m-cy. Czy uda sie na mienie przesiedlencze sprowadzi auto, jesli teraz by kupil i zarejstrowal. NIgdzie nie byl wyrejestrowany. Wyjazd i powrot jest odnotowany w paszporcie. Prosze o poradę. No bo wymóg 6 m-cy zarejestrowanego auta będzie spełniony. Tylko c z tym orcznym NIEPRERWANYM pobytem |
Nie powinno byc z tym problemu. Dla urzedu celnego dowodem na "nieprzerwany" pobyt w stanach stanowic moga roznego rodzaju rachunki, np. za tel., mieszkanie, etc. Jesli ow kolega jest w stanie przedstawic takie rachunki nie ma problemu. Suma sumarum, i tak jakos musi udowodnic, ze byl rezydentem U.S. przez okres roku. Kilkumiesieczna przerwa nie ma wiekszego znaczenia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bikebert
|
Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 9:25 pm Temat postu: |
|
|
| Piotras napisał: | Witam i od razu sie zapytam:)
Kupilem auto w USA 29 lutego,08. Ale na akcie wlasosci (title) jest data 2 kwietnia, bo dopiero wtedy bank, ktory finansowal samochod wystapil o "title". Oczywicie na dowodzie rejestracyjnym jest data zakupu czyli 29 luty, a mi chodzi o jak najszybsze sprowadzenie samochodu. No i oczywiscie moje pytanie brzmi kiedy moge sprowadzic samochod?
Z wczesniejszych postow wyczytalem juz, ze na "titlu" moze byc bank, czyli kredytodawca. Ale czy jest sens po splaceniu samochodu staranie sie o nowy "title" skoro celnikom nie robi to zadnej roznicy?
Dzieki za odpowiedz
hej |
Dokument z najwczesniejsza data i nazwiskiem kredytobiorcy na tym dokumencie jest wystarczajacym dowodem dla urzedu celnego. W tym przypadku data 29 lutego to tzw. terminus post quem, i.e. data od ktorej naliczany jest okres 6-ciomiesiecznego uzytkowania samochodu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nemesis
|
Wysłany: Czw Maj 01, 2008 7:20 pm Temat postu: |
|
|
Witam Szanownych Forumowiczów,
Mam pytanie w kotekście przywiezienia na mienie przesiedleńcze samochodu z USA.
Moja siostra od 1,5 roku mieszka wraz z męzem w USA (pobyt legalny, wiza pracownicza). W tym roku mysli o zakupie samochodu i sprowadzeniu go do Polski, ale:
1. zostaje wraz z rodzina w USA przez kolejne co najmniej 2 lata
2. samochod po zakupie bedzie przez 6 miesiecy przebywal w USA
3. Samochod bedzie wyslany frachtem, na amerykanskim tablicach rejestracyjnych (nie wyrejestrowuje go, chyba ze bedzie musiala - prosze o opinie).
Pytania moje są następujęce:
a) czy mogę w jej imieniu odebrac samochod na Urzędzie Celnym, gdy Ona bedzie w tym czasie w USA (potrzebuje do tego specjalnych zezwolen, dokumentow? Kto moze je wydac?)
b) czy moge jezdzic tym samochodem po Polsce (Unii Europejskie), czy moze potrzebuje specjalnych zezwoleń (jakich?)
c) czy po roku od sprowadzenia auta do Polski moge samochod od niech odkupic i czy wiąże się to z jakimis oplatami (cło, etc?). Co z przerejestrowaniem na polskie blachy?
Jak pisalem, ona wroci do kraju dopiero za 2-3 lata. Jej maz bedzie na mienie przewozil ich 2 dodatkowe samochody (pytanie, czy bedzie mógł przewiezc 2 auta na siebie?). Rozumiem, z tego co piszecie Panowie, ze siostra gdy wykorzysta teraz szanse sprowadzenia auta, nie bedzie miala mozliwosci przewiezienie kolejego przeprowadzajac sie na stale do Polski, tak?
Bede wdzieczny za odpowiedzi na powyzsze pytania i watpliwosci. Jesli mozecie, podajcie linki do ustaw/rozporzadzen, ktore definiuja ta sytuacje. Bede tym bardziej zobowiazany.
Do Pana Administratora Forum - ile kosztowaloby wyslanie auta do Polski za posrednictwem Pana firmy? Czy "bierzecie na siebie" zalatwienie formalnosci celnych? Czy auto zabieracie spod domu czy trzeba je przewiezc we wskazane miejsce?
Pozdrawiam
Marcin |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Piotras
|
Wysłany: Pią Maj 02, 2008 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki bardzo za poprzednia odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie:
Zadzwonilem oststnio do Doma Export ( firma z New Jersey, ktora zajmuje sie wysylaniem m.in. aut). Pan powiedzial mi, ze jezeli ja chce wrocic do Polski pod koniec czerwca, a pozniej wrocic do USA we wrzesniu tylko po to zeby wyslac moje auto, to celnicy moga robic mi problemy z tego powodu. Poniewaz, jego zdaniem, termin 6 miesiecy mija we wrzesniu, a celnicy moga sie przyczepic, ze samochod niebyl uzywan przeze mnie przez okres potrzebny do wyslania na mienie.
Czy to prawda?
I co robic?!
pozdrawiam, hej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mike
|
Wysłany: Nie Maj 04, 2008 10:57 pm Temat postu: |
|
|
| bikebert napisał: |
odpowiedz jest prosta: NIE! Prawo do zwolnienia z cla na sprowadzane samochody i inne dobra osobiste jest jednorazowe. Mozna tylko raz z niego skorzystac, bez wzgledu na meldunki, wymeldunki, etc. |
Sorry bikebert, ale to nie jest prawda. Co 3 lata mozna. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mike
|
Wysłany: Nie Maj 04, 2008 11:00 pm Temat postu: |
|
|
| Nemesis napisał: |
a) czy mogę w jej imieniu odebrac samochod na Urzędzie Celnym, gdy Ona bedzie w tym czasie w USA (potrzebuje do tego specjalnych zezwolen, dokumentow? Kto moze je wydac?)
b) czy moge jezdzic tym samochodem po Polsce (Unii Europejskie), czy moze potrzebuje specjalnych zezwoleń (jakich?)
c) czy po roku od sprowadzenia auta do Polski moge samochod od niech odkupic i czy wiąże się to z jakimis oplatami (cło, etc?). Co z przerejestrowaniem na polskie blachy? |
a. mozna, ale moga byc klopoty b. tak 3. tak, nie ma oplaty. rejestracja jak normalnie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|