. .
Mienie przesiedleńcze.
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum UsaAutoSystem Strona Główna -> Dyskusje i pytania.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
peter11

PostWysłany: Sob Mar 12, 2005 1:08 pm    Temat postu: Mienie przesiedleńcze. Odpowiedz z cytatem

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy można w dalszym ciągu sprowadzić samochód z USA na mienie ? Pytam ponieważ gdzieś usłyszałem, że po wejściu Polski do UE mienie zostało zniesione.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Norbert

PostWysłany: Sob Mar 12, 2005 10:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

po wejsciu Polski do Uni Europejskiej dalej mozna sprowadzac auta na mienie. Nieznacznie zmienily sie tylko przepisy regulujace przyznanie mienia np. nie potrzeba zadnych dokumentow z ambasady polskiej w USA o legalnosci, dlugosci pobytu i kwalifikowania sie do otrzymania mienia przesiedlenia, a jedynie wystarczy udowodnic przed celnikiem w Polsce, iz przebywalo sie nieprzerwalnie w USA przez jeden rok. Udowodnic rowniez musimy, iz auto bylo zarejestrowane w USA na osobe odprawiajaca przez minimum pol roku

Norbert M.
Sales & Technical Manager
Współwłaściciel P&N Cars LLC USA
+1 908 875 6561
Powrót do góry
adameq

PostWysłany: Pon Maj 22, 2006 12:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy jeżeli przebywać będę na wizie J1 (płatny staż w amerykańskiej firmie) przez 18 miesięcy (na tyle opiewa wiza) - czy wystarczy to aby zakwalifikować się na mienie przesiedleńcze z posiadanym tam na siebie przez ponad pół roku autem?

Czy ważny jest termin wizy czy faktyczny wjazd i wyjazd z USA. Tzn. czy będę mógł w tym czasie (18m-cy trwania wizy) wrócić na tydzień do Polski na święta mniej więcej w połowie pobytu? (czyli po ok. 9 miesiącach).

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Powrót do góry
Norbert

PostWysłany: Pon Maj 22, 2006 2:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

jak najbardziej bedzie sie Pan kwalifikowal do skorzystania z mienia przesiedlenia. Liczy sie faktyczny czas pobytu w USA, min. jeden rok. Tygodniowa przerwa w niczym nie przeszkodzi.

Norbert M.
Sales & Technical Manager
Współwłaściciel P&N Cars LLC USA
+1 908 875 6561
Powrót do góry
ArturW

PostWysłany: Sro Mar 07, 2007 1:56 am    Temat postu: Mienie przesiedleńccze Odpowiedz z cytatem

Bardzo proszę o informację i dokładne wyjaśnienie na podstawie odprawianych aut przez Państwa sytuacji w której się znajduję. Jestem w USA już prawie półroku na 10 letniej wizie turystycznej. Z zarejestrowaniem samochodu tutaj nie mam problemu, natomiast przedłużam aktualnie możliwość pobytu o kolejne pół roku. Jednak bardzo ważne są szczegóły. Przybyłem do USA 14 października, formularz I-94 zezwala mi na pobyt do 12 kwietnia. Jeżeli otrzymam możliwość pobytu na kolejne pół roku to de facto otrzymam zgodę na pobyt do 11 października. Czy w takim wypadku będę zwolniony z cała i podatku jeżeli jest taka interpretacja władz USA w pobycie na kolejne 6 miesięcy. Proszę o pilną odpowiedź.
Powrót do góry
aniula75

PostWysłany: Pią Mar 30, 2007 1:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Mam zapytanko, moja siostra chcialaby sprzedac swoj samochod mieszka w usa od kilkunastu lat, ja bylabym zainteresowana, zeby odkupic jej samochod, siostra moglaby go wziasc na mienie, moje pytanko to jakie sa warunki, aby mogla przeslac samochod? czy moglabym ja odebrac samochod?czy musi byc w Polsce moja siostra? Question
Powrót do góry
Mychu

PostWysłany: Pon Kwi 23, 2007 8:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja mam inne pytanie dotyczace mienia przesiedlenczego.
Przebywam w USA juz prawie 1,5 roku na zielonej karcie. W czerwcu wracam do Polski na ok rok czasu. Chcialbym kupic tutaj porzadne autko i sprowadzic je do Polski tam rejestrujac na siebie - czyli skorzystac z mienia przesiedlenczego.
Problem w tym, ze to auto nie bedzie zarejestrowane w USA na mnie wymagane pol roku. Czy jest mozliwosc sprowadzenia auta na amerykanskich tablicach, uzywania go w Polsce na tych tablicach (po wykupieniu jakiegos dodatkowego ubezpieczenia oczywiscie) i gdy minie pol roku, zgloszenie sie do UC w celu wszczecia procedury przejecia na mienie przesiedlencze? Jest jakies inne wyjscie?

Czy jest to mozliwe?
Z gory dziekuje za odp.
Powrót do góry
PawelZ
Site Admin

PostWysłany: Wto Maj 08, 2007 11:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mychu napisał:
Czy jest mozliwosc sprowadzenia auta na amerykanskich tablicach, uzywania go w Polsce na tych tablicach (po wykupieniu jakiegos dodatkowego ubezpieczenia oczywiscie) i gdy minie pol roku, zgloszenie sie do UC w celu wszczecia procedury przejecia na mienie przesiedlencze?

Powiem szczerze że to oryginalny pomysł i myslę że tak to jest możliwe.

Przepisy bowiem nie mówią nic o tym że auto ma być użytkowane w USA a tylko zarejestrowane przez okres pół roku.

Natomiast Pan mógł przyjechać do Polski turystycznie a później stwierdzić ze chce Pan jednak zostać.

Myślę że nei będzie miał Pan problemów.

PZ
Powrót do góry
PawelZ
Site Admin

PostWysłany: Wto Maj 08, 2007 11:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aniula75 napisał:
Witam,

Mam zapytanko, moja siostra chcialaby sprzedac swoj samochod mieszka w usa od kilkunastu lat, ja bylabym zainteresowana, zeby odkupic jej samochod, siostra moglaby go wziasc na mienie, moje pytanko to jakie sa warunki, aby mogla przeslac samochod? czy moglabym ja odebrac samochod?czy musi byc w Polsce moja siostra? Question

Ni enie musi być przy cleniu. Pani może być w zastępstwie, jednak musi mieć Pani potwierdzone notarialnie, że siostra chcę zamieszkać w Poslce na stałe i że Panią upoważnia do odbioru auta z portu.

PZ
Powrót do góry
PawelZ
Site Admin

PostWysłany: Wto Maj 08, 2007 11:10 am    Temat postu: Re: Mienie przesiedleńccze Odpowiedz z cytatem

ArturW napisał:
Bardzo proszę o informację i dokładne wyjaśnienie na podstawie odprawianych aut przez Państwa sytuacji w której się znajduję. Jestem w USA już prawie półroku na 10 letniej wizie turystycznej. Z zarejestrowaniem samochodu tutaj nie mam problemu, natomiast przedłużam aktualnie możliwość pobytu o kolejne pół roku. Jednak bardzo ważne są szczegóły. Przybyłem do USA 14 października, formularz I-94 zezwala mi na pobyt do 12 kwietnia. Jeżeli otrzymam możliwość pobytu na kolejne pół roku to de facto otrzymam zgodę na pobyt do 11 października. Czy w takim wypadku będę zwolniony z cała i podatku jeżeli jest taka interpretacja władz USA w pobycie na kolejne 6 miesięcy. Proszę o pilną odpowiedź.

Dla celników ważny jest dowód że przebywał Pan w USA prze okres służszy niż rok czasu. Jednym słowem wystarczy pokazać biletyt lotnicze lub rachunki z USA np: na telefon i to powinno im wystarczyć.

PZ
Powrót do góry
kicus

PostWysłany: Sro Sie 01, 2007 8:35 pm    Temat postu: transfer tablic Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie- czy jezeli przez ostatnie kilka lat posiadalam samochod, ale zamierzam go zmienic na nowszy (i lepszy oczywiscie) i oddac w trade stary samochod transferujac jego tablice na ten nowy, to bede mogla zabrac go ze soba jako mienie przesiedlencze czy nie?

Bo generalnie samochod byl zarejestrowany przez kilka lat na moje nazwisko, tylko akurat postanowilam go wymienic, a co za tym idzie otrzymam nowy dowod rejestracyjny z adnotacja o transferze dnia tego i tego.
Powrót do góry
siwieros

PostWysłany: Czw Sty 24, 2008 11:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja sytuację mam taką.
Byłem ponad rok w stanach, mam zielona kartę, w sierpniu 2007 wróciłem do polski.
Przez ten czas w usa miałem maximę, od sierpnia stoi u znajomego na podwórku.
Czy mogę ją przywieźć teraz na mienie przesiedleńcze, jeżeli tak to z jakiej firmy skorzystac?

Dzieki
Powrót do góry
PawelZ
Site Admin

PostWysłany: Pon Lut 04, 2008 8:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapraszamy do bezpośredniego kontaktu telefonicznego z naszą firmą we Wrocławiu.

PZ
Powrót do góry
someone

PostWysłany: Czw Lut 21, 2008 8:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A mając zielona kartę i mieszkając w Polsce można jakoś nabyć prawo do mienia przesiedleńczego. Np. założyć konto w banku amerykańskim czy coś podobnego. Latam do USA ale tylko na 2 tygodnie raz do roku.
Powrót do góry
PawelZ
Site Admin

PostWysłany: Pią Lut 22, 2008 8:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mieszkając w Poslce - czyli mając zameldowanie - nie można nabyć prawa do mienia przesiedleńczego ponieważ jest to sprzeczne z przepisami prawa.

Jednak z doświadczenia wiem, że statementy z banku pokazujące przepływy gotówkowe w USA były uznawane przez niektórych celników w przeszłosci za fakt przebywania osoby w USA.

PZ
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum UsaAutoSystem Strona Główna -> Dyskusje i pytania. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

Skocz do: