. .
Mienie przesiedleńcze.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum UsaAutoSystem Strona Główna -> Dyskusje i pytania.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lukaluka

PostWysłany: Sro Lis 12, 2008 11:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam,

na poczatku brawa dla tworcow serwisu! doskonala platforma do zdobycia niezbednej wiedzy z zakresu sprowadzania samochodow zza granicy. ale starczy tego slodzenia, przejde do rzeczy.

po krotce przedstawie stan faktyczny a nastepnie chcialbym prosic o odpowiedzi na zwiazane z tym stanem pytania.

jestem zainteresowany kupnem samochodu osobowego poza obszarem wspolnoty a dokladnie w ZEA (zjednoczone emiraty arabskie). mam tam siostre. posiada ona oczywiscie polskie obywatelstwo i meldunek w polsce. w ZEA przebywa calkowicie legalnie. mieszka praktycznie nieprzerwanie od urodzenia. pracuje. chcialbym wykorzystac ta sytuacje i przy jej "pomocy" sciagnac samochod do polski wykorzystujac do tego instytucje mienia przesiedlenczego. co jest powszechnie wiadome, auto musi byc zarejestrowane na siostre przez okres co najmniej 6 miesiecy od wyslania do polski. chcialbym samochod sprowadzic jak najszybciej, ale tego akurat obejsc sie nie da, zgadza sie?

nastepna sprawa. samochod musi byc zarejestrowany na siostre. czy takze ona musi go kupic? czy moge ja nabyc auto a na swoje nazwisko zarejestrowac siostra? albo czy pojazd moze byc przedmiotem wspolwlasnosci, tzn. czy mozemy go nabyc wspolnie? i czy bedzie to rodzic ewentualnie jakies negatywne konsekwencje przy przenoszeniu mienia do polski?

jak wyglada nastepnie procedura w naszym kraju? co nie winno budzic watpliwosci, obecnosc siostry nie jest niezbedna przy odbiorze w urzedzie celnym. czy samochod musze przyslac do gdynii czy portem moze byc na przyklad hamburg? czy w takim wypadku niezbedna bedzie jeszcze jakas procedura tranzytowa, czy obszar wspolnoty traktowany jest jednakowo?

nastepnie. czy siostra umowa darowizny czy inna moze przeniesc na mnie wlasnosc samochodu przed uplywem 12 miesiecy od przeniesienia mienia do polski? czy jest poprostu jakis sposob zeby zarejestrowac samochod na moje nazwisko?

i jeszcze pytanie praktycznie. ile w przyblizeniu moze zajac transport morska droga i ile mniej wiecej kosztuje taka usluga?

bede wdzieczny za szybkie i wyczerpujace odpowiedzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
damiannoo221

PostWysłany: Pią Gru 26, 2008 2:08 pm    Temat postu: sprowadzanie na mienie Odpowiedz z cytatem

WITAM ,mam pare pytań
sprowadzamy 2 nowe zarejestrowane samochody na mienie przesiedleńcze do bremenhaven.
1 czy 6 miesiąc może upłynąć na frachcie przed wpłynięciem po portu w europie?
2 odbierając w bremenhaven czekają mnie jakieś opłaty .,(słyszałem coś o 29% cła które zwracają)?
3 czy na amerykańskich tablicach po wykupieniu ubezpieczenia moge wrócić do PL na kołach, czy wykupić numery tymczasowe.?
4 samochody są nowe, teoretycznie w ustawie nie ma jakiegoś limitu kilometrów jaki powinny przekroczyć ,czy bliski zeru mil stan licznika przejdzie przez oko celnika.?
5 a może lepiej sprowadzić do gdyni? bo niemieckich formulaży wypełniać nie potrafie
Powrót do góry
EL1908

PostWysłany: Czw Lut 26, 2009 12:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czasc wszyskim Smile
jesli to możliwe prosiłbym o porade w sprawie zakupu nowego auta z canady. Otoz mam tam rodzine, którą w przyszłości chciałbym wykorzystać Wink do zakupu samochodu tzn ja daje kase a rodzina kupuje. JAk sprawa wygląda jesli owy samochód w canadzie kupi sobie np moja babcia (ma obywatelstwo i canadyjskie, i polskie) a ja bym chciał jak najszybciej zostać jego włascicielem. Czy to jest tak, ze jesli babcia kupi sobie tam samochód to przez x czasu nie może go w PL sprzedać lub jako darowizne oddac wnoczkowi? Czy kupno samochodu wiąże się z jakimiś trudnościami dla niej? (nie chciałbym aby rodzina miała jakies kłopoty w zwiazku z kupowaniem auta). Czy auto kupione przez babcie jest zwolnione z jakiś podatków (domniemywam że tak), a jesli tak to z jakich? Jaki jest podatek od nowych samochodów w Kanadzie?
Powrót do góry
piok

PostWysłany: Wto Maj 26, 2009 6:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pytanie w sprawie przewozu samochodu w ramach mienia

Jestem w Stanach na stale od ponad 5 lat, przerwy na waakacyjne wyjazdy do Polski co rok, ostatnio miesiac temu gdzie spedzilem w Europie 6 tygodni.
W Stanach byla moja praca i moje zycie wiec wydaje mi sie ze podlegam 12 miesiacom pobytu w kraju z ktorego sprowadze samochod no i ze wakacyjne wyjazdy nawet te 6 tyg nie lamia ciaglosci pobytu w Stanach.

Ale mam bardzo wazne zapytanie o sprawy uzytkowania samochodu,
Samochod kupilem 19 maja 09, wiadomo bedzie wyslany do Polski pod koniec listopada wiec ponad 6 miesiecy, ja chce wyjechac do Polski za jakies 2-3 miesiace, i zostawic ten samochod w US do okresu gdy moj znajomy go mi wysle (wspomnialem juz ze bedzie to pod koniec listopada)
Moje pytanie jest takie ze bedac w Polsce wystarczy pokazac im dowod rejestracyjny samochodu wystawiony oczywisci na mnie z data dluzsza niz 6 miesiecy czy ja osobiscie musze byc nieprzerwanie w Stanach do listopada czyli uzytkowac ten samochod przez 6 miesiecy??? Bo jak musze uzytkowac znaczy musze tam byc przez ten caly okres??? Chce wrocic do kraju zaczac szukac sobie pracy jak najwczesniej bo juz mi sie tam nie chce siedziec...

Dzieki za odpowiedz
Powrót do góry
barte

PostWysłany: Pon Lip 13, 2009 10:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tego co mi wiadomo MUSISZ Ty autko wysłac do POLSKI i tylko TY mozesz je odebrac.

chodzi tu o mienie
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum UsaAutoSystem Strona Główna -> Dyskusje i pytania. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

Skocz do: